Hoe werkt de huisartsenspoedpost?
De huisartsenspoedpost voor medische hulp die niet kan wachten tot uw eigen huisarts weer bereikbaar is.
Heeft iemand dringend medische hulp nodig? Vraag dan eerst of iemand in de directe omgeving arts is of een EHBO-diploma heeft. In een levensbedreigende situatie kunt u het beste direct 112 bellen. In een noodsituatie mag u zelf medisch handelen.
Wanneer naar de huisartsenspoedpost?
Met plotseling opkomende gezondheidsklachten die niet direct levensbedreigend zijn maar die u wel snel met uw huisarts wilt bespreken, kunt u terecht bij uw huisarts. Bijvoorbeeld bij een plotseling ziek kind, een langzaam toenemende benauwdheid of een verdraaide knie. Op werkdagen belt u overdag tussen 08.00-17.00 uur uw eigen huisartsenpraktijk. In de avond en nacht, tijdens weekenden en feestdagen kunt u met klachten die echt niet kunnen wachten, bellen naar huisartsenspoedpost huisartsen.
Wat kunt u verwachten?
Als u ons belt, krijgt u een triagist aan de telefoon. Dit is een medisch hulpverlener die is opgeleid om snel te bepalen hoe ernstig uw klachten zijn en wat er moet gebeuren. Vaak kan de triagist of huisarts u helpen met een telefonisch advies. Het kan ook zijn dat u wordt gevraagd om langs te komen voor een consult. Als het medisch noodzakelijk is, komt de huisarts bij u thuis. In levensbedreigende situaties stuurt de triagist direct een ambulance naar u toe.
Twijfelt u?
Vindt u het lastig om te bepalen of uw situatie echt spoedeisend is? Kijk eens op de website Moet ik naar de dokter? U krijgt direct advies. Ook op de website www.thuisarts.nl vindt u veel betrouwbare informatie over gezondheid en ziekte. U kunt deze informatie gebruiken om te bepalen of u contact moet opnemen met uw huisarts of de huisartsenspoedpost of om klachten zelf aan te pakken.
Twijfelt u hierna nog steeds? Bel dan uw huisarts of de huisartsenspoedpost en bespreek uw zorgvraag met de triagist.